Αν αγαπάς την θάλασσα και τα ταξίδια, αν λατρεύεις τις περιπέτειες, γιατί να μην γίνεις Skipper; Φαντάσου, ένα επάγγελμα, μια καθημερινότητα που θα ταξιδεύεις σε διάφορα μέρη. Φυσικά, θα είσαι ο καπετάνιος του σκάφους και θα έχεις την ευθύνη του. Όμως ακόμη και έτσι, είναι μια εμπειρία ζωής, έτσι δεν είναι;
Στα επόμενα λεπτα, θα περιγράψουμε το επάγγελμα του Skipper ή Πλοηγού Σκαφών. Μαζί με άλλα θα απαντήσουμε στα εξής ερωτήματα:
- Τι είναι ο Skipper ή Πλοηγός Σκαφών Αναψυχής;
- Ποιες είναι οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του Skipper;
- Τι σχολές Skipper υπάρχουν στην Ελλάδα;
- Τι τιμή έχει το δίπλωμα του Skipper;
- Τι μισθό παίρνει ο Skipper;
Περιγραφή Επαγγέλματος
Ο Skipper ή Πλοηγός Σκαφών Αναψυχής είναι κυβερνήτης μικρού ιστιοπλοϊκού ή και μηχανοκίνητου σκάφους αναψυχής. Ενοικιάζεται με την ημέρα, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έχει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση μικρού τουριστικού σκάφους αναψυχής. Πρόκειται για ένα επάγγελμα εποχιακό, με μεγάλη ζήτηση τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς σίγουρη καθημερινή απασχόληση.
Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται η παραλαβή του σκάφους, ο έλεγχος της κατάστασης και του εξοπλισμού του, η προμήθεια νερού, τροφίμων και άλλων αναλωσίμων και η πλοήγηση του σκάφους σε παραλίες και λιμάνια ανάλογα με τις δυνατότητες και τις προτιμήσεις των ενοικιαστών του ή η μεταφορά των σκαφών από λιμάνι σε λιμάνι για την επιβίβαση τουριστών και η φροντίδα για την άνετη και ασφαλή μεταφορά τους.
Αρμοδιότητες
Γενικότερα, οι αρμοδιότητες και δραστηριότητες του Πλοηγού κατά τη διάρκεια των ταξιδιών εξαρτώνται από τη συμφωνία που έχει κάνει με τους πελάτες.
Εξοπλισμός και Μέσα: Ο επαγγελματίας Πλοηγός Σκαφών Αναψυχής χρησιμοποιεί ναυτικούς χάρτες και βιβλία-πιλότους για κάθε περιοχή, ναυτιλιακά όργανα για τη χάραξη πορείας και φορητό ασύρματο. Σε περίπτωση ατυχήματος χρησιμοποιεί φαρμακευτικό υλικό για να παράσχει τις πρώτες βοήθειες.
Πως είναι να είσαι Skipper
Ο Πλοηγός Σκαφών Αναψυχής εργάζεται πάνω στο σκάφος, είτε μόνος κατά τις μεταφορές σκαφών είτε με πελάτες. Το ωράριο εργασίας δεν είναι σταθερό και εξαρτάται ακόμα και από τις καιρικές συνθήκες. Το επάγγελμα αυτό απαιτεί χειρωνακτικές δεξιότητες τόσο κατά τον ελλιμενισμό, όσο και κατά την πλεύση για το χειρισμό των πανιών. Οι Πλοηγοί Σκαφών Αναψυχής αντιμετωπίζουν αρκετές φορές προβλήματα υγείας, κυρίως λόγω της υγρασίας της θάλασσας.
Σπουδές και εκπαίδευση
Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του Πλοηγού Σκαφών Αναψυχής είναι απαραίτητο να έχει δίπλωμα κυβερνήτη σκάφους, καθώς και γνώσεις σχετικά με τη ναυτιλία, τη θάλασσα, τους ναυτικούς χάρτες και τη μορφολογία των νησιών και του βυθού.
Εκτός από τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού υπάρχουν και Ιδιωτικές Σχολές Ναυτικών Ομίλων που παρέχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και το ανάλογο δίπλωμα για την πλοήγηση σκαφών αναψυχής.
Απαιτούμενες Δεξιότητες
Ο Πλοηγός Σκαφών Αναψυχής χρειάζεται να διαθέτει:
- Προθυμία, κοινωνική δεξιότητα, επινοητικότητα
- Δυναμισμό, συνέπεια, αυτάρκεια και αγάπη για τη θάλασσα και τα ταξίδια
- Καλή φυσική και σωματική κατάσταση
- Ψυχραιμία και αντοχή
- Υπομονή και συγκαταβατικότητα
- Επιδεξιότητα
- Ικανότητες για την αντιμετώπιση ειδικών μηχανικών προβλημάτων
- Γρήγορα αντανακλαστικά
- Γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας.
Επαγγελματική Αποκατάσταση
Η επαγγελματική αποκατάσταση και οι προοπτικές εργασίας του επαγγέλματος έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό. Ο Skipper ή Πλοηγός Σκαφών Αναψυχής, εργάζεται συνήθως με τουρίστες και όχι ντόπιους μιας και οι ντόπιοι έχουν τα δικά τους σκάφη ή διαφορετική κουλτούρα.
Έτσι λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις μια δεύτερη γλώσσα. Ειδικά την γλώσσα που μιλούν οι περισσότεροι τουρίστες. Η ζήτηση είναι υψηλή ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Άρα λοιπόν, μιλάμε για επάγγελμα σεζόν.
Αν το σκάφος ανήκει στον ίδιο τον πλοηγό, τους χειμερινούς μήνες, καλείται να το επισκευάζει ή να κάνει διάφορες εργασίες συντήρησης.