Ένστολα Επαγγέλματα

Ο πόλεμος είναι κάτι που οι περισσότεροι Άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν. Όμως η ζωή και οι καταστάσεις είναι έτσι ώστε κάποιες φορές κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο. Μπορεί να είναι στρατιωτικός πόλεμος, πόλεμος με τις φωτιές ή κάτι άλλο. Σημασία έχει πως εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν τα ένστολα επαγγέλματα για ακριβώς αυτό το σκοπό. Να προστατεύσουν τους πολίτες από έναν κίνδυνο.

Επαγγέλματα

Τα ένστολα επαγγέλματα αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας, την αεροπορία, το ναυτικό αλλά και τις εκκλησιαστικές ακαδημίες.

 • Αστυνομικός
 • Λιμενικός
 • Στρατιωτικός
 • Τεχνικός Αεροσκαφών
 • Επάγγελμα Ειδικός Φρουρός
 • Επάγγελμα Συνοριοφύλακας

Σχολές και Τμήματα

Στρατιωτικές Σχολές

Τα στρατιωτικά τμήματα είναι συνολικά 19. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να γίνουν δεκτοί είναι αναγκαίο να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το μισό της συνολικής προβλεπόμενης μέγιστης βαθμολογίας. Δεν αρκεί, όμως, μόνο η επιτυχία τους στις πανελλήνιες εξετάσεις. Θα πρέπει ακόμη να περάσουν και στις λεγόμενες προκαταρκτικές εξετάσεις (υγειονομικές, ψυχοτεχνικές και αθλητικές). Αυτές πραγματοποιούνται μετά από προκήρυξη που εκδίδει κάθε χρόνο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και διατίθεται από τα Στρατολογικά γραφεία και το Γραφείο Ενημέρωσης Κοινού στην Αθήνα.

 • Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ)
 • Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ)
 • Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ)
 • Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ)
 • Σχολή Ικάρων (ΣΙ)
 • Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας (ΣΜΑ)
 • Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ)
 • Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ)
 • Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ)

Σώματα Ασφαλείας

Τα Τμήματα των Σωμάτων Ασφαλείας είναι 3. Από αυτά μόνο τα 2 απευθύνονται στους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθήσουν το 5ο επιστημονικό πεδίο. Πρόκειται για τη Σχολή Αξιωματικών, όπου η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα και είναι υποχρεωτική και για τη Σχολή Αστυφυλάκων, όπου η φοίτηση διαρκεί 5 εξάμηνα.

Στα διδασκόμενα μαθήματα συμπεριλαμβάνονται κάποια που διδάσκονται σε Πανεπιστημιακές σχολές, όπως η Νομική, και τα καθαρά παγγελματικά αστυνομικά. Για την εισαγωγή σε αυτές τις σχολές οι υποψήφιοι πρέπει να περάσουν από προκαταρκτικές εξετάσεις. Ωστόσο στην περίπτωσή τους δεν προβλέπεται κατώτατο όριο μορίων όπως συμβαίνει στις στρατιωτικές σχολές.

Πυροσβεστική Ακαδημία

Όσον αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να φοιτήσουν στην Πυροσβεστική Ακαδημία. Ως αποστολή της ορίζεται η εκπαίδευση και κατάρτιση τόσο ιδιωτών που μόλις έχουν καταταγεί στο Σώμα όσο και εν ενεργεία Αξιωματικών και Πυροσβεστών. Η Ακαδημία υπάγεται διοικητικά στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και παρέχει τις εξής δυνατότητες φοίτησης:

Το Τμήμα Ανθυποπυραγών δηλώνεται στο 5ο επιστημονικό πεδίο αλλά δεν είναι κάθε χρόνο στο μηχανογραφικό. Στην Ακαδημία μπορούν να εισαχθούν μόνο πυροσβέστες σε ποσοστό 50% των θέσεων που προκηρύσσονται με το σύστημα των Γενικών εξετάσεων. Το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από πτυχιούχους ΑΕΙ. Η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα. Η εκπαίδευσή τους (θεωρητική και πρακτική) περιλαμβάνει θέματα πυρόσβεσης, διάσωσης, προληπτικής πυροπροστασίας, εμπρησμού.

Σε αυτά κατατάσσονται άντρες με εκπληρωμένες τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και γυναίκες, απόφοιτοι λυκείου ως 26 ετών και πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ ως 30 ετών μετά από εξετάσεις. Για την εισαγωγή στα τμήματα της Πυροσβεστικής διενεργούνται προκαταρκτικές
εξετάσεις (υγειονομικές, ψυχοτεχνικές και αθλητικές). Η διάρκεια φοίτησης στο τμήμα Αρχιπυροσβεστών είναι 6 μήνες και στο τμήμα Πυροσβεστών 4-6.

Aκαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

Οι νέοι που επιλέγουν «το δρόμο της θάλασσας» φαίνεται να αναζητούν κάτι περισσότερο: τη δράση, την περιπέτεια, τη γνωριμία νέων τόπων και ανθρώπων, την αίσθηση της «φυγής» και της περιπλάνησης! Παράλληλα αναπτύσσουν και μια ιδιαίτερη σχέση με τη θάλασσα, μιας και εκείνη φαίνεται να τους συντροφεύει σε καλές και κακές στιγμές της ζωής τους. Η φοίτηση, λοιπόν, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού προσφέρει σημαντική επαγγελματική διέξοδο στους νέους που έχουν αυτά τα στοιχεία προσωπικότητας και, όπως πολλοί λένε, «δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ποτέ τον εαυτό τους σε δουλειά γραφείου ή χωρίς να ταξιδεύουν».

Ο ελληνικός εμπορικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (53,7%) και ο στόλος ελληνικής πλοιοκτησίας, υπό ελληνική ή ξένη σημαία, ο μεγαλύτερος στον κόσμο (16%). Διακινεί το 90% του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου και εισφέρει πάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια ετήσια σε ναυτιλιακό συνάλλαγμα που χρειάζεται η χώρα μας για να καλύψει το εμπορικό της ισοζύγιο.

Παράλληλα, δραστηριοποιεί και 16 άλλους κλάδους της οικονομίας όπως ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ναυπηγήσεις, επισκευές, εφοδιασμούς, χρηματοδοτήσεις, ασφαλίσεις, πρακτορεύσεις, υπηρεσίες νηογνωμόνων κ.λπ. Συνεπώς, οι νεοι που αποφασίζουν να φοιτήσουν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού επενδύουν σε δύο πολύ σημαντικά «κεφάλαια» επιτυχίας: στην άσκηση σε ένα επάγγελμα που ταιριάζει ιδιαίτερα με την προσωπικότητά τους και τις αναζητήσεις τους και στην επαγγελματική ενασχόληση σε έναν τομέα με ιδιαίτερη οικονομική ανάπτυξη.

Στους απόφοιτους των ΑΕΝ διασφαλίζεται:

 • Μετά το τέλος της εκπαίδευσης και κατόπιν επιτυχών εξετάσεων μαζί με το Πτυχίο της Σχολής λαμβάνουν και αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας του Πλοιάρχου ή Μηχανικού Γ΄ τάξης Ε.Ν.
 • Δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών στα Ναυτιλιακά, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.
 • Υψηλές αποδοχές από τον πρώτο μηνιαίο μισθό.
 • Ασφάλιση
 • Μειωμένη στρατιωτική θητεία
 • Ταχεία εξέλιξη στις βαθμίδες των Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού: Σε 24 μήνες θαλάσσιας υπηρεσίας προαγωγή από: Γ΄ σε Β΄ Πλοίαρχο ή Μηχανικό. Σε 36 μήνες θαλάσσιας υπηρεσίας προαγωγή από: Β΄ σε Α΄ Πλοίαρχο ή Μηχανικό.
 • Δυνατότητα απορρόφησης σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, σε συναφείς με τα ναυτιλιακά επαγγέλματα
  οργανισμούς και στο Λιμενικό Σώμα.

Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες

Από το ακαδημαϊκό έτος 2007 2008 οι ως τώρα ανώτερες εκκλησιαστικές σχολές μετονομάζονται σε Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο οι ακαδημίες αυτές «καταρτίζουν στελέχη της ορθόδοξης εκκλησίας στην Ελλάδα, παρέχουν εκπαίδευση και χορηγούν πτυχία ισότιμα με εκείνα των ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Η πρόσβαση στις εκκλησιαστικές ακαδημίες πραγματοποιείται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τους όρους εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εφ΄ όσον ο υποψήφιος είναι χριστιανός ορθόδοξος. Επιπλέον πραγματοποιείται προφορική συνέντευξη ενώπιον επιτροπής.

Ειδικά για το πρόγραμμα ιερατικών σπουδών γίνονται δεκτοί μόνο άρρενες υποψήφιοι. Σε ποσοστό 10% επιπλέον του αριθμού των εισακτέων, δικαιούνται πρόσβαση οι κάτοχοι απολυτηρίου Ενιαίων Εκκλησιαστικών Λυκείων.

Η φοίτηση είναι υποχρεωτική και διαρκεί 8 εξάμηνα. Το πτυχίο δεν παρέχει δικαίωμα διορισμού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι προσλαμβάνονται αποκλειστικά στις υπηρεσίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Λειτουργούν 4 Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες: στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Βελλά Ιωαννίνων και στο Ηράκλειο.

 • Ιερατικές Σπουδές: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ηράκλειο
 • Διαχείριση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων Αθήνα, Θεσσαλονίκη
 • Εκκλησιαστική Μουσική και Ψαλτική Ιωάννινα, Ηράκλειο

Let’ s grow together!

Το περιεχόμενο του FutureGeneration δημιουργείται, διορθώνεται και επεκτείνεται από όλους. Η ομάδα του FutureGeneration είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε αλλαγή ή διόρθωση. Μπορεί να λείπει ένα Πανεπιστήμιο, να υπάρχουν άλλα σχετικά επαγγέλματα που δεν τα έχουμε αναφέρει ακόμη ή ακόμη και να θεωρείτε πως θα ήταν χρήσιμες κάποιες επιπλέον πληροφορίες.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial